Здорові продукти, або 5 китів правильного раціону

1. Продукти, багаті залізом:
- Червоне м'ясо;
- Яйця;
- Бобові;
- Шпинат;
- Волоські горіхи;
- Збагачені каші;
- Пластівці.

Залізо відповідає за здатність організму проводити кисень з легень до клітин. Недолік цього елементу може призвести до анемії (слабкість, запаморочення, занепад сил) і, як наслідок, до зниження інтелектуальних і фізичних здібностей.
2. Продукти, що містять кальцій:
- Молочні продукти (молоко, кефір, йогурт);
- Овочі із зеленим листям (петрушка, капуста, селера);
- Горіхи;
- Бобові.

Кальцій відповідає за формування кісток. Його недолік в дитячому раціоні може привести до розвитку остеопорозу до того моменту, коли дитина виросте. Кальцій найкраще засвоюється саме у малюків, тому особливо важливо вживати багату ним їжу саме в дитячому віці, щоб запобігти можливим захворюванням у майбутньому.
3. Продукти, багаті вітаміном Е:
- Нерафінована рослинна і оливкова олія;
- Горіхи;
- Злаки;
- Зелені листові овочі.

Вітамін Е сприяє засвоєнню білків і жирів, бере участь у роботі нервової системи, впливає на хорошу роботу мозку, крові, нервів, м'язів, покращує загоєння ран.

4. Продукти, насичені калієм:
- Овочі і фрукти (особливо цитрусові);
- Насіння соняшнику;
- Печена картопля.

Калій відповідає за правильну роботу нервової системи, регулює кров'яний тиск і забезпечує тонус м'язів.
5. Продукти, що містять клітковину:
- Цільнозерновий хліб;
- Висівки;
- Коричневий рис;
- Бобові;
- Родзинка;
- Мигдаль;
- Сирі фрукти і овочі;
- Вироби з борошна грубого помолу.

Клітковина знижує рівень холестерину в крові, регулює метаболізм, сповільнює засвоєння вуглеводів і жирів, позбавляючи від ризику підвищення вмісту цукру. Крім того продукти, багаті клітковиною, містять багато корисних поживних мікроелементів, необхідних для правильного функціонування організму.
© ditky.com.ua