Здорові продукти, або 5 китів правильного раціону


1. Продукти, багаті залізом:
- Червоне м'ясо;
- Яйця;
- Бобові;
- Шпинат;
- Волоські горіхи;
- Збагачені каші;
- Пластівці.

Залізо відповідає за здатність організму проводити кисень з легень до клітин. Недолік цього елементу може призвести до анемії (слабкість, запаморочення, занепад сил) і, як наслідок, до зниження інтелектуальних і фізичних здібностей.
2. Продукти, що містять кальцій:
- Молочні продукти (молоко, кефір, йогурт);
- Овочі із зеленим листям (петрушка, капуста, селера);
- Горіхи;
- Бобові.

Кальцій відповідає за формування кісток. Його недолік в дитячому раціоні може привести до розвитку остеопорозу до того моменту, коли дитина виросте. Кальцій найкраще засвоюється саме у малюків, тому особливо важливо вживати багату ним їжу саме в дитячому віці, щоб запобігти можливим захворюванням у майбутньому.
3. Продукти, багаті вітаміном Е:
- Нерафінована рослинна і оливкова олія;
- Горіхи;
- Злаки;
- Зелені листові овочі.

Вітамін Е сприяє засвоєнню білків і жирів, бере участь у роботі нервової системи, впливає на хорошу роботу мозку, крові, нервів, м'язів, покращує загоєння ран.

4. Продукти, насичені калієм:
- Овочі і фрукти (особливо цитрусові);
- Насіння соняшнику;
- Печена картопля.

Калій відповідає за правильну роботу нервової системи, регулює кров'яний тиск і забезпечує тонус м'язів.
5. Продукти, що містять клітковину:
- Цільнозерновий хліб;
- Висівки;
- Коричневий рис;
- Бобові;
- Родзинка;
- Мигдаль;
- Сирі фрукти і овочі;
- Вироби з борошна грубого помолу.

Клітковина знижує рівень холестерину в крові, регулює метаболізм, сповільнює засвоєння вуглеводів і жирів, позбавляючи від ризику підвищення вмісту цукру. Крім того продукти, багаті клітковиною, містять багато корисних поживних мікроелементів, необхідних для правильного функціонування організму.
Переглядів 11417

харчування, залізо, кальцій, вітамін E, калій, клітковина

Коментувати

Залогіньтесь будь-ласка!